Wednesday, August 6, 2014

Dua Bulan Punya Stock!!!




Assalamualaikum korang..

Dah lama rasanya tak update blog, ada ke yang tertunggu-tunggu? HiHiHi.. Start bulan puasa haritu Intan sebok betol melayan kerenah DD (Datuk Dato') untuk arrange event Iftar je pun.. Kan Intan ni Setiausaha merangkap PA dia.. Tapi Intan banyak buat kerja PA je *Ala ala cerita KTAR.. Macam Indah tu kerja dia PA dan Setiausaha, sampai ikut outstation sana sini..Untungla kan dapat ikut sana sini. Zaman sekarang ni ada lagi ke PA ikut bos sana sini? Kalau dapat bos muda nak la ikut tapi kalau dah berkedut tak mau la.. Dangerous!!!! Orang kata tua tua keladi haaa...

Rasanya tak terlambat lagi untuk Intan ucap  Selamat Hari Raya pada uols.. Raya kan sebulan. Raya tahun ni Intan raya kat KL je bukan takda kampung tapi parents tengah susah hati tu.. Susah hati pasal apa? Nanti Intan cerita ok?Loser gile wey duk KL, nak beraya mana pun tak tahu, kawan-kawan saudara mara semua balik kampung.. Baju raya tempah banyak-banyak pun pakai satu pasang je masa raya pertama. Lepas sembahyang raya , makan rendang dengan nasi impit sikit dah tu terus tangkap gambar, tangkap gambar pun kat rumah orang, kita pinjam kawasan orang memandangkan keadaan rumah macam tak terkawal. Papa Intan lagi brutal, lepas sembahyang raya terus tukar baju pakai t-shirt dengan jeans.. Dia ni memang urban sikit.. tak sedar diri tu dia asal dari kampung, lepas tu pi rem-rem ronda-ronda bawa superbike dia.. Hampeh!!! Tak da langsung perasaan nak beraya, So tinggal la 4 beranak yang gila nak posing baju raya, 


Senyuman ikhlas di pagi raya 


 Mekda (turquoise) Mama yg kat tengah.. Muka sama tak? Dulu Intan TAK setaraf dengan dorang sebab dorang putih.. Tapi sekarang kita da setaraf.. Syabas!!! Tengok mama pakai handbag apa tu? Channel weh!!! Gred AAA je.. Tak mampu nak pakai yg Ori.. Kita bukan orang kaya Ma..


 Zati ( tengah). Candit katanya.. Tengok Intan, macam mak-mak sangat kan.. 
Gemok la weh.... 


Time ni memang panas gila.. Ketibas tau.. 
 Mama macam ibu tunggalkan?


 Papa brutal.. Lepas sembahyang raya terus tukar t-shirt  .. Bencikkkk!!!!




Yang pasal parents Intan susah hati tu kan, cerita dia macam gini, rumah yang kita orang tinggal sekarang ni nak kena jual.. Di sini menyesal!!! Hahahah.. Dialog P Ramlee (3 Abdul). Eh bukan nak jual, tapi tuan rumah nak balik rumah tu, so kita orang kena kuar.. Ekceli dorang dah bagi notis tahun lepas lagi tapi masing-masing buat dek je.. Ye le macam mana nak kua, rumah yang parents beli tu tak siap lagi, kontrektor tu tipu.. Dia amik duit lepas tu lari sambil lompat bintang.. Siut betol kan orang macam tu.. So mama cari kontrektor lain. Mama Intan pulak tak cukup duit sebab rumah tu ada buat renovation tambah lagi dua tingkat, asalnya satu tingkat je..tapi sebab papa Intan ni poyo.. Dia ingat dia keluarga kaya suruh tambah lagi dua tingkat, total renovation lebih kurang 170k.. Macam mana nak bayar tu? Mama juga yang kuar duit.. Nasib ada duit EPF, nak harap papa, dia bukannye bekerja.. Tau nak balagak macam orang kaya.. Sian mama.. Sedih sangat, bila teringat mama yang kena tanggung papa.. 

Ada satu hari tu papa kata kat mama " Awak tak tinggal duit ke?" Aik! laki yang tanya soklan tu kat pompuan.. Kelakar kan..Sepatutnya dia sebagai ketua rumah dia la yang tanggung kami, ni kami yang kena tanggung dia. Redha je mama.. Ma.. takpe..syurga tempat mu.. Amin.. Haritu papa tengah kusyuk tengok tv, Intan padang la muka dia tapi dia tak perasan..Kesian pulak!!! Tengok muka dia tangan dia leher dia da berkedut.. Orang tua kan.. so bila benci dia tak sayang dia memang tak sampai hati.. Darah daging kita kan.. Minta mama pa, minta maaf ma.. Kosong-kosong ok?



So rumah tu kontrektor melayu yang buat sekarang ni, sepatutnya 3 bulan da siap, dah boleh masuk aritu bulan 6, tapi biasala melayu kan.. Janji melayu, sampai sekarang bulan 8 ni tak siap-siap lagi.. Tapi minor renovation la, Intan rasa lagi 20 percent siap le.. tak banyak da.. tinggal porch kereta, dapur, longkang, elektrik dengan air.. Kontrektor tu asyik minta duit je.. tak cukup tu la ini la.. Asal kita orang datang nak tengok rumah ,minta duit.. Meluat tengok muka dorang.. Nasib baik tuan rumah yang sekarang Intan duduk ni prihatin.. Dia pun redha je la dengan alasan kita orang.. Bayangkan lah dari tahun 2013 dia suh kua sampai sekarang kami setia kat rumah tu.. Tuan rumah jangan risau.. Kami tak pernah missed bayar sewa rumah.. Semoga Allah merahmati kamu tuan rumah.

Toodles!!!
Intankepenatantunggu


Ni la rumah parents Intan yang tak siap-siap lagi.. Nanti da siap Intan buat housewarming.. Jemput lah datang.. :)









9 comments:

Chooyaya! said...

Selamat Hari Raya Intan. Sorry tahun ni no duit raya for U sebab budget tadek. Hahaha. First time tak bg duit raya since 2008 kan? Yerla. Kaksu pon nak jugak merasa duit raya Intan pulak.

Anyway, lawa la baju Intan. Sesuai dengan kulit Intan. And handbag Mama Intan tu kalau tak cakap Gred AAA orang pon taktau tau?

Rumah baru Intan nampak besar, cantik dan mewah tapi masalahnya jauh kedalam sana. Kaksu taktau la boleh tak nak hantar/ambik Intan kalau ada hal urgent ke apa

Intan selalu la update kisah Intan. Ramai peminat Intan tunggu tau? Anyway, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN

P/s: ni la kerja Intan yang bizi sangat tu eh? hahahah

Anna Dayana said...

Hahaha.. betol la kak su mmg bz le.. ni pun intan update masa lunch..

Lps ni kalau kak su ajak Intan kua, intan kena lepak terus umah kak su.. style intan ni kalau kuar rumah tak balik balik da..

SELAMAT HARI RAYA KAK SU...

Anna Dayana said...
This comment has been removed by the author.
Zaidawati Ismail said...

Ha...Intan ni silent reader yang ke 27, refer kat blog Kak Su Intan

Anna Dayana said...

Zaidawati.. thanks baca blog yg x berapa nak jadi ni..ni pun kak su da meroyan sebab intan amik masa lama nak update...

hehehehe

Anonymous said...

Assalamualaikum...

- Hai Intan.. Selamat Hari Raya Aidilfitri..
- Lama gile awk x update blog awk ni..finally update gak..
- Cantik baju raya awk tu..:)
- Mama awk cantik.. Kirim salam eh kat dia..:)
- Lepas ni laju2 sikit update..reader awk da bertambah kan kan kan..

Yg baca blog INTAN,

KITA x.o.x.o

Anna Dayana said...

hi Kita..

Selamat Hari Raya.. Lama juga sebak dua bulan ni memang bz ye la nak pindah rumah ni kan... Baju raya tu kain murah tapi tempah mahal kot.. cekik darah betol.. Baju raya awak mesti glamour kan?

Nanti Intan dah tua, muka Intan sama la ngn mama intan kan.. Insyaallah kalau diizinkan kita update lagi ye.. Ni tengah work hard utk entry baru..

Bye
xoxo

pinky said...

hai... sempoi betul ckp hb mama gred AAA... lawak betul u... okayh rajin2 update ya...jgn jadi pemalas mcm i....hehehe....

Anna Dayana said...

pinky: Thanks for support!!!!