Wednesday, March 11, 2015

BIZI!! Ada yang kesah ke???

Assalamualaikum..

Hello. Lama betol tak update entry kan.. Rindu nak merepek tapi memandangkan Intan sekarang ni sebok nak mencapai cita-cita sehingga ke menara gading TAPI..bukan dalam bidang lakonan laaaa.. Hahahaha.. Intan sibuk belajar, sibuk buat assignment baca buku nak test la, mock quiz la.. segala mak nenen yg berkaitan dengan belajar lah senang cite..

Macam ni la life sekarang, kerja sambil belajar. T_T.. Kalau Intan ngomel depan kak su pasal penat la stress la, nanti kak Su dia akan tanya Intan  macam ni "Intan suka dengan kehidupan Intan macam ni? Dulu masa kak su ajak Intan lepak, intan sebuk berniaga, sekarang ni bila kak su ajak lepak intan sebok pulak nak study"  Drama sangat tau... Dah tu nak buat macam mana.. masa kecik kecik mak suh belajar tak nak... asyik nak berlakon je dah besar besar tua bangka ni barulah nak study.. baru lah sebok ngko nak mencapai cita cita sampai menara gading.. T_T Ongkata belajar tu tak kira usia.. Belajar itu kan satu ibadah!!! Iye ke edok..

Sebenarnya susah juga kan kerja sambil belajar ni?.. mana nak bahagikan masa untuk menggalas kerja kerja setiausaha, belajar, social dengan pelakon pelakon lain.. Aduh!! stress ooo... Mula mula kan Intan memang tak dapat nak terima Intan kena berhadapan dengan semua ni.. memang rasa da give up betol rasa macam arghh malas la nak study.. kerja je la jadi setiausaha sampai umo 60 tahun itu pun kalau syarikat rasa Intan ni ada kepentingan.. Tapi bila hati kecil berkata " Intannnnn ko belajar..untuk masa depan ko...walaupon ko da tua tapi masih cantik masih single masih lagi director Ahmad Nisfu nak amik ko berlakon.. Teruskan usahamu Intan.. ******eh heloooo sister wakeup!!! berangan je....

So Intan pun teruskan juga belajar..Sekarang Intan dah berjaya naik satu level, which is i am in semester 2 at UITM.. Wow!! bangga dengan kebolehan diri sendiri walaupun masa sem 1 tu macam macam dugaan rintangan halangan cabaran tapi Intan usaha..Akhirnya berjaya.. Alhamdulillah!! Lagi sekali sebut... WOW!!! Perkara paling mencabar masa belajar ialah EXAM.. emm boleh tak kalau kerajaan buat satu sistem yang mana bila belajarrrrr je tak perlu ada exam, belajarrrrrr je sampai habis sem..tau tau da grad? Hehehe.. melainkanlah kalau berlakon? perlu casting.. Haa tu perlu tu perlu.. kah kah kah..

Berbeza tau cara belajar full time dengan part time ni.. Full time ni tiap tiap hari ko kena bangun awal, tiap tiap hari ko nak melawa sakan.. ye arr nak berhadapan dengan lecturer (lelaki) yang konon hensem tu.. Belajar ke mana focus ke mana.. Melainkan ko betol betol menanam sikap untuk berjaya dalam pelajaran ko dan memberi kebanggaan kepada parents ko.Haaa ko hado?.. Full time kelas ko memang da di jadualkan untuk belajar itu belajar ini, quiz itu quiz ini, presentation dan sebagainya.. Berbeza pulak dengan student part time macam Intan ni.. Kena buat jadual belajar sendiri, pastu kena buat revision sendiri sebelum start kelas (ahad sahaja ok....sungguh kejam) pastu kena buat buat paham kalau ada certain perkara yang tak jelas sehingga lah ko jumpa lecturer ko pada hari ahad ataupun ko boleh terus online dalam student portal if ada subject yang ko tak paham so boleh terus usulkan kat situ.. Lagi pula semua bahan bacaan macam slide, notes kena print out sendiri.. Semua tu cost ok cost.. tak nak print pun xpe uols boleh save and masuk dalam ipad je tapi tak style la... kata student kan.. mesti lah sebok sebok dengan kertas pastu ko nak menconteng note tu dengan mind map bagai pen warna warni lah... jap jap pen biru pastu amik pen hijau pastu amik pulak highlight.. hahaha pui!!!!  Kalau tak pass gak exam tu tak tahu la mak Jemah...

Now Intan dah belajar macam mana nak kerja sambil belajar, first kita tau je subject apa yang kita da register untuk sem tu every day check dalam portal if ada lecturer upload slide atau note dan study bab tu.. sehari sekali la tengok if ada lecturer bagi tips ke apa ke.. Pastu balik umah baca lagi buku at least sejam menelaah  tak paham pun takpe at least kita aware nanti bila lecturer tengah membebel kat depan kita.. takde lah ko ternganga melopong je.. Kelas da la sebulan dua kali setiap ahad pulak tu.. orang tengah berkeroh keroh tido, kita da siap siap nak pergi kelas.. sedih sangat.. Takpe Intan.. bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian..

Apa yang kita sedang usahakan kena teruskan juga... Jangan berhenti separuh jalan jangan patah balik, jangan pandang belakang, jangan pandang belakang congkak.. chayok chayok!! ok lah guys.. Intan nak baca buku subject Business law.. Baru tengok slide kedua da menguap banyak kali.. apa pun tak boleh.. Wish me luck!!! Bye


Toodled
IntanBiziBelajar

9 comments:

Anonymous said...

Salam kak intan. Sy pun kerja sambil belajar jugak. Ya Allah, semangat memang kena tinggi. Yang penting jangan give up and makesure berada dengan family n kawan2 yg positive and supportive. Never n ever give up kak! Keep strong and finish it. Now,sy pun da in last semester da. hihi. All the best kak! ;)

-ima-

Anna Dayana said...

Waalaikumusalam dik non... thank you for your support and advice..

bestnya da semester akhir.. akk pun tak sabar nak semester akhir tapi baru sem 2 lambat lagi ni.. ada lagi 6 sem nak abis. HUHUHU

All the best adik..

Anonymous said...

Saya salute kat part time student yang dah berkahwin, yang pregnant lagi, semangat diorang lagi tinggi. Kita ni bujang pun malasss nak menelaah.
Memang tough sangat kerja sambil belajar, kadang2 buku ke mana, kepala ke mana. Balik kerja penat memang buku langsung tak sentuh. Kadang2 time nak exam baruuuuuuu bukak buku Baru bergaduh dengan diri sendiri sebab banyak nak kena baca dan kena ingat. Betul apa Kak Intan tulis, kan best kalau study je manjang tak payah exam kan. saya pun pikir macam tu jugak. haha. Ohh, anw, Saya pun dah last semester kat UITM Puncak Alam kos OM221. Hope dapat habis bulan Jun dan graduate tahun ni jugak.
Good Luck Kak Intan.

Chooyaya! said...

salam intan,

sebagai seorang yang sangat komited dan determined kaksu percaya yang intan akan berjaya jugak untuk habeskan study intan ni. mcm kaksu selalu cakap pada intan, 'intan akan berjaya jugak satu hari nanti sebab intan selalu buat baik pada mak ayah dan keluarga', tu doa kaksu pada intan. InsyaAllah Intan akan berjaya. jgn stressed sangat nanti rashes intan makin teruk. study smart not study hard. at a bright side, bagus intan belajar part time ni sebab at least masa intan akan free tu terisi and intan takkan bosan bila weekend. keep up the good work and semoga terus maju kehadapan

jauh dimata, selalu dekat dihati
kaksu

missalongwani said...

hahahahah..intan...teruskan semangat nak belajar k...kite dulu2 pon same jugak mcm intan..asal org cuti..kite kna g klass...studi...time abis keje kat opis...sambung cr sumber2 utk wat xsaimen...balik kat2 ngan mlm(nasib antu kat opis xkacau...selamat...)..now..okla..dr sijil..dah ade diploma.tp..takat ni je la..xmampu nk amik ijazoh..xlarat nak ngejo ngan anok..kalu membujang..harus amik ijazah..hahahah...now..dah naik tarap skit..up skit level....bile dah abis ni kan..rase rindu jugak..asal hari minggu ulang alik dr trg k dungun..haahhahaah..jadi..intan kene semangat ye...dpt kan dan capai impian intan ok??

Che kem said...

atas saranan dari choyaya secret garden a.k.a pendekar mustar,.

semoga lepas ini intan lebih berjaya,berjiwa kental menjawab paper lebih susah dari economy tu..

akhir kata, biarlah terlepas target kawen..asal lulus paper economy

gud luck intan!!

btw, u lagi comel lagi dr choo yaya tu

Anonymous said...

Hi kak intan...sy pon penah keje smbil blaja n now da abes...alhamdulillah...memang berperang jiwa dan raga...mana nk stadi,mane nk keje...huhuhu..tapi kn kak intan...ble da abes blaja rase macam bosan sgt sbb slalu ade kelas tyme mlm2...ade dscussion sabtu ahd...i know u can do it!!!

P/s : xyah stress sgt pk psl kawen,k?InsyaAllah...ade yg terbaik utk akk....

Anna Dayana said...

korang...

tq tau bagi support.. mmg taf la jadi student sambil belajar ni.. nan nangeh rasanye...

Chooyaya! said...

Che Kem : Do wan fwen!