Wednesday, June 25, 2014

Kita Ke HongKong

Assalamualaikum..

Entah kenapa minggu ni nak feeling- feeling KLMJ.. Tahu tak apa tu? KENANGAN LALU MENGUSIK JIWA.. Last 2 years punya cerita #campakbelakang. Intan pergi bulan April lebih kurang seminggu dekat sana. Kali ni Intan pergi dengan kazen, pergi berdua je. Tak plan pun nak pergi Hongkong tapi bila terbaca Kak Filla punya blog pasal Disneyland Hongkong, baca kat sini terus rasa nak pergi Disneyland. Terus beli tiket kapal terbang, MAS ok MAS!!! Mahal ok Mahal!! Hehehehe

Intan naik flight yang tengah malam, lebih kurang 12.35am so sampai sana 6.30am. Masa tunggu luggage kitaorang melepet je tepi bag tak tahu nak pergi mana nak duduk hotel mana, tengok map ala ala tourist gitu.. Bila dah keluar dari airport terus pergi kat tempat train, kat sana dia panggil MTR. Kitaorang tanya macam mana nak pergi bandar kat sana, macam biasalah dorang pun bukan fasih cakap omputih. Bila cakap dengan dorang macam kucing dengan anjing la.. Mampos!! Satu je perkataan yang kitaorang dengar dia suh beli OCTOPUS card. Octopus Card lebih kurang macam Touch and Go, so beli lah Octopus card tu senang nak turun naik MTR. Intan ada baca blog, lebih senang naik MTR murah dan cepat.

Trip ni Intan buat agenda sendiri je, bebas nak ke sana ke mari, nak cuci mata nak soping ke hape ke.. Intan tak suka kalau pergi dengan tour sebab nanti terikat dengan jadual lepastu nanti bawa tempat yang merepek dan merapu serta mahal..Mesti lah dorang bawak tempat macam tu sebab kalau kita beli barang dekat tempat yang tour bawa tu dorang akan dapat tips.. Elakkan ye.. Enjoy Scrolling ya!!!

Toodles
IntanKLMJ

Dalam ERL, konon candid la tu..  Padahal 10 kali snap nak nampk cantik.. 
Kalau artis tu sekali je snap terus cantik.

Yes.. Dinner time.. MAS ok MAS tu.. 

Menu pertama


Menu kedua
Setiap station MTR akan ada board untuk tourist nak tengok tempat mana yang boleh cuci mata. Nampaknya kat Hongkong ni ada SOGO.. Moh kita cuci mata.. 

Avenue of Stars.. 
Tempat ni banyak patung batu yang merupai artis atau pelakon yang MELETOP. 
Tapi tak kenal pun. Kenal sorang je.. 

 Dia ni je yang kenal..Bruce Lee..

Biar mimpi sampai ke bintang katanya


Its Jackie Chan 

Kat HKG banyak je restaurant yang halal. Salah satu kesukaan restaurant ialah  Ebeneezer's. 
Semua jenis makanan ada, pizza, pasta, kebab, nasi briyani pun sedap.

 Harga tak berapa nak mahal tak berapa nak murah, reasonable la dengan kuantiti makan yang disediakan.
Yang Intan order tu nasi Briyani Ayam, flavor spicy air mata..
 Pedas gila wey.. Banyak pulak tu, boleh share..

Ini kebab Ayam, pun sedap. Harga kebab dengan nasi briyani tadi tu sama je.. 
Ikutlah selera nak makan yang mana..

Bukti naik MTR ni.. On the way nak ke HRC HKG 

Ha.. Sampai pun.. kata kak Filla /Kasih Aleeya, nak pergi HRC kena lalu lorong mabuk..

Tak tahu nak tulis apa, saja nak bagi gempak.. Kata enjoy scrolling

Amboi masamnye muka.. 
Rambut pun boleh tahan kerinting kat depan tu..Dah lama tak rebonding. 

Salah satu masjid yang ada kat sini. Dekat dengan town. 
Tapi sayang tak masuk pun dalam masjid tu.


D.I.S.N.E.Y.L.A.N.D










Add caption

















9 comments:

Chooyaya! said...

Oooo ni kerja ko eh yg bizi sgt tu? Hahahahhaha

Anna Dayana said...

Hahahaha.. x payah la..

Anonymous said...

Hi Intan..

Ayunye pic awk yg first tu.. :D

Bestnye pi travel cm ni.. without tourist guide.. adventure gitu.. Awk pi sana seminggu kan... bape bajet tuk stay sana for 1 week?

AWK!!! Kebab tu nampak sedap.. Lapor plak perut ni...:P

Yg menulis,

Kita x.o.x.o GG

Anna Dayana said...

Anonymous

Terima kasih sudi membaca.

Budget penginapan, kalau tak salah kita ye, almost RM1k. itu untuk penginapan saja tak termasuk makan dan pergi Disneyland tu.

Kebab tu terpaling sedap masa tu.. slurpp slurppp

Lavender violet said...

gambar intan yg first tu cun giler hehee

Anna Dayana said...

LV

Cun la.. snap dekat 10 kali tau nak nampak effect cantik tu..

hihihi bdw, thanks LV

Anonymous said...

haai intan..i selalu bce kak su punya blog selalu cte pasal u..kdg2 dalam ati ckp intan ney bimbo kelakar hahaha..rajin2 laa update u punya blog..tiap kali i bukak selalu u x update..please laa update..love..

Anna Dayana said...

Anonymous

Bulan puasa ni bz sikit la.. memang tak sabar nak update blog utk uols. ececece.. tapi sangat busy.. tak caya tanya kak su. Awk tunggu kita ye..nnti kita cuba update jugak..
Where is Love...

Anonymous said...

wooo bestnyaaa